Werkwijze

Bij het ontwerpen van een ecologische tuin wordt niet alleen rekening gehouden met uw wensen en eisen voor het gebruik van de tuin, er wordt ook bijzondere aandacht besteedt aan hoe de tuin kan bijdragen aan de biodiversiteit. Dit doe ik door te analyseren welke natuur er in de omgeving voorkomt, welke bijzondere soorten wat extra ondersteuning nodig hebben, welke materialen duurzaam zijn in de groenste zin van het woord en welke planten het goed zouden doen in de bodem van uw tuin. Dit leidt tot een lijst met ingrediënten die ik kan toepassen in het tuinontwerp en het beplantingsplan om van uw tuin een ecologische stapsteen te maken tussen de versnipperde natuurgebieden van Nederland. Op deze pagina leest u meer over de verschillende stappen in het ontwerpproces. Nieuwsgierig naar hoe ik van uw tuin een groene oase kan maken? Neem dan via onderstaande knop contact met mij op.


1.

Intakegesprek

Tijdens deze eerste afspraak bespreken we uw wensen en eisen voor uw tuin. Dit gesprek is bij u thuis, zo kunnen we samen naar de huidige situatie kijken en krijg ik een gevoel van hoe ik uw tuin op uw woning, inrichting en levensstijl kan laten aansluiten. Dit is een vrijblijvend gesprek waarvoor geen kosten in rekening worden gebracht.

2.

Inmeten

Na het intakegesprek stuur ik u de offerte en een samenvatting van het gesprek toe. Gaat u hiermee akkoord, dan maken we een afspraak voor het inmeten van uw tuin. Bij deze afspraak meet ik de grenzen van uw tuin op en ik noteer de maten van de bouwwerken. Ook wordt er tijdens deze afspraak bodemonderzoek gedaan en genoteerd welke planten al in de tuin aanwezig zijn.

3.

Omgevingsanalyse

Een belangrijk onderdeel van een ecologisch tuinontwerp t.o.v. een regulier tuinontwerp is de omgevingsanalyse. Met deze analyse breng ik in kaart hoe ik uw tuin zo goed mogelijk kan laten aansluiten op de omringende natuur; de flora en fauna die daar voorkomen. Zo zal uw tuin dienen als ecologische verbinding tussen gebieden en draagt deze bij aan het ondersteunen van beschermde en bijzondere soorten en de algehele biodiversiteit.

Stockfoto analyse

4.

Ontwerpen

Nu ik al deze informatie verzameld heb, ga ik aan de slag met uw wensen en eisen om een tuin te ontwerpen waar u nog jaren van kunt genieten. Eerst maak ik voor u een schetsontwerp, dit is een handgetekend ontwerp van de tuin als plattegrond en een handgetekend ontwerp van (een deel van) de tuin in perspectief of isometrie. Dit wordt gemaakt om u een beter beeld te geven van hoe bepaalde elementen in uw tuin er uit komen te zien, wat de sfeer zal zijn en er zal een voorzet gegeven worden op welke beplanting er gebruikt gaat worden. Dit laatste wordt volledig uitgewerkt in het beplantingsplan.

5.

Puntjes op de i

Als het schetsontwerp is afgerond, kom ik bij u thuis langs om het ontwerp, de visie, het moodboard en de belangrijkste onderdelen uit de omgevingsanalyse aan u te presenteren.

We bespreken of het ontwerp voldoet aan uw wensen en eisen. Tijdens het bespreken van het schetsontwerp komen soms zaken naar voren die u net graag iets anders wilt. Deze inzichten neem ik mee in het tekenen van het definitieve ontwerp.

6.

Definitief ontwerp

Het definitieve ontwerp is een handgetekend ontwerp van de tuin als plattegrond (2 dimensionaal). Dit ontwerp is gedetailleerder dan het schetsontwerp en eventuele wijzigingen op het schetsontwerp heb ik hierin verwerkt. Het definitieve ontwerp bevat standaard ook een materialen en verlichtingsplan. Neemt u ook een beplantingsplan en/of tuinonderhoudsplan af, dan is dit de fase waarin ik deze voor u zal uitwerken.

7.

Beplantingsplan

Dit is het ontwerp als plattegrond met daarop ingetekend welke beplanting waar moet worden geplaatst. Op het definitieve ontwerp heb ik namelijk wel in kaart gebracht waar welke tuinelementen komen (terras, gazon, beplanting), maar nog niet exact welke planten waar geplaatst moeten worden. Ik maak voor u ook een beplantingslijst. Dit is een schematisch overzicht van alle planten uit het beplantingsplan. Hierop vindt u o.a. de Nederlandse benaming, de Latijnse benaming, de bloeitijden en hoeveel u van iedere soort nodig heeft.

8.

Oplevering ontwerp

Het ontwerp en eventueel het beplantingsplan en tuinonderhoudsplan zijn af. Ik deel dit met u via de mail, samen met wat achtergrond informatie over hoe uw tuin bij draagt aan ecologische verbindingen en biodiversiteit. U heeft nu een compleet pakket waar u zelf mee aan de slag kunt of wat u aan de hovenier kunt overdragen voor de aanleg.

Ik wens u veel plezier met uw nieuwe tuin!

Stockfoto tuinontwerp 3D